Sonkatorta HOZZÁVALÓK 6-8 SZEMÉLYRE 40 dkg liszt 25 dkg vaj, 3 tojás só ELKÉSZÍTÉS A megszitált lisztbe tegyünk egy kávéskanálnyi l sót, majd morzsoljunk hozzá 20 dkg vajat. Adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze hideg kézzel (ha szükséges, öblítsük le kezünket hideg vízzel, majd töröljük szárazra). Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk, alakítsuk cipó formájúra és tegyük a hűtőszekrénybe. A húslét fűszerezzük reszelt szerecsendióval,oregánóval vagy majoránnával, és fedő alatt főzzük 10 percig. Szeleteljük fel a gombát és locsoljuk meg kevés citromlével. A zellerszárakat vágjuk félcentis darabokra. Dobjuk be a zellerdarabokat és a gombaszeleteket a húslébe, amint felforrt, vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Egy lábosban 3 dkg vajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát és az összenyomott fokhagymát. Adjunk hozzá 3 dkg lisztet, és lassú tűzön fakanállal állandóan kevergetve készítsünk belőle rántást. Ontsuk fel 2,5 dl húslevessel, és folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg sűrű szószt kapunk. Tegyük a tölteléket a tésztára. A tojássárgáját keverjük jól össze egy kanálnyi hideg vízzel.Hajtsuk rá a tésztát körben, és kenjük meg tojással. Rendezzük el a tésztacsíkokat rácsszerüen, és ragasszuk össze tojással a csíkok végeit és a tésztaalap szélét. A maradék tojássárgájával kenjük be a csíkokat. Az előmelegített sütőben 30 percig süssük. Tálalás előtt pár percig hagyjuk hűlni. ITALAJANLAT Szelíd savakkal rendelkező, simogató vörösbor,például lellei Merlot figyelem! A sonkatorta tetején lévő rácsokat derelyeszaggatóval Is kialakíthatjuk, így szép, cakkos lesz A CSÍKOK SZÉLE. Főszakács